7 Şubat 2017 Salı

Türkümüz Söylenir Dilden Dillere

07 Şubat 2017 Salı )
Yanlış değilse bilgim, bir  Erzincan türküsünün dizelerinde ;
"Bir güzelin aşığıyım Erenler, 
Onun için taşa tutar el beni, 
gündüz hayalimde gece düşümde" sözleri "kumdan kuma savuruyor yel beni" . diye devam eder gider, dinleyeni ve zamanında yanmışları bir daha yakarak...

Zor olsa gerek !
Sevmek ve sevilmek tamam da. karşılıksız sevilmek, hayallerle yaşamak, gerçekten kopmak, bir sevda uğruna , diyardan diyara savrulmak. Kelime anlamıyla değil yaşanarak ifade edilebilecek bir zorluktur bu. "Ne etkiliyor insanı da o hale geliyor?" diye nice bilim adamı incelemeler yapmış. Kimi, "bilmem ne hormonunun yükselmesi sonucu oluşan bir vak'a" olarak anlatıyor bilimin o soğuk ifadesiyle sevdayı... Acaba öyle mi diye zaman makinası olsaydı da bir Aşık Kerem' e bir Karacaoğlan' a bir Mecnun' a soruverseydik. Neler derlerdi, ne cevaplar verirlerdi acaba bilim adamına, ya da o yanıklardan sille yemeden sağlam olarak tekrar şimdiki çağımıza dönebilirler miydi?

Karşılıklı sevmek ise dünyanın en mutlu insanı yapar seveni ve sevileni, ama o zaman bu güzel hikayelerin kahramanı olur muydu? Bu güzel türküleri yakacak bir insan bulunur muydu? Onların yanmışlığı, hasreti, ızdırabı bizlere türkülerle ulaşıyor ve bizler de yüzyıllar sonra o aşıkların dertleriyle dertlenebiliyoruz.
Yani yare ulaşılmazlık hayal dünyalarına hapsetmiş onları. Sevdikleriyle gezip dolaşmışlar hayal dünyalarında  ve gerçek dünya tad vermez olmuş, yavan gelmiş onlara. Bir başka boyuttan bakar olmuşlar dünyamıza.

Muhlis Akarsu da ;
"Bir Seher Vaktında Düşsek Yollara
Türkümüz Söylenir Dilden Dillere
Anca Kavuşuruz Bizim Ellere
N'olur Gözyaşını Sil De Gidelim."derken iki ulaşılmaza kavuşma hayalini bir arada ifade etmiş. Sıla hasreti ve sevda.
Arada geçen " Türkümüz söylenir dilden dillere" mısrası özetler yukarıdan itibaren anlatmak istediklerimizin esasını.

Benim içimdekini, ancak benim gibi söyleyen,benim gibi anlayan ( ve ağlayan)  anlatır tüm içtenliğiyle.
Sizi bilmem ama efkarlandım .
Türkülere ve Türkçeye sevdam  daha da arttı.

Türkü dinlemek lazım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaş

Uzun yıllardan beri tanıdığı, ne zaman rastlasa yüzünden tebessümü eksik olmayan  nazik naif bir insandı. Gençlik yıllarından beri içinde ya...