2 Şubat 2017 Perşembe

Büyüklük

Büyük olmak. Büyüklük. Bir nesnenin diğer nesneden kütle ve ağırlık olarak daha fazla olması.İri yarı kemikli bir şahıs ile zayıf çıtıpıtı bir şahsın yanyana gelmesi durumunda kıyaslama sonucu daha uzun daha heybetli olana büyük denir. Yaş olarak yaşca büyük, Yanyana iki bina kıyaslandığında daha yüksek daha geniş olana büyük denir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak acaba bu şekilde büyüklük mü, yoksa "büyük adam"ifadesindeki anlamı gibi bir büyüklük mü?
Kocaman binalar yapılır, bir ucundan girildiğinde diğer ucuna ulaşmanın zaman aldığı, merdivenlerden çıktıkça son kata ulaşmada sıkıntı çekilen yükseklikte. Bunlara bakmak, gezmek, oturmak, yaşamak insana ne katkısı olur bilinmez. Dinlenilir, yaşanır ama; gönül huzuru,sükunet, dinginlik bulunmayabilir. Sabah uyanıldığında canlı ancak tadsız tuzsuz bir sabah  ve mutsuz. Nedir bunun sebebi? 
Binaların da ruhları var. Ya da binayı inşa eden mimarın, inşaat ustasının ruhundan, bilgisinden ve tecrübesinden harca karışan elle tutulamayan müşahade edilemeyen ama hissedilen bir başka katkı var. Yeni dönemlerde envayi çeşit kolaylaştırıcı ve güçlendirici malzeme üretilmiş olsa da hiç bir yapı marketinde bulunamayacak bir katkıdır bu.
Binalar, şehirler, yaşam alanları ve evler   toplumların temel değerleriyle örtüşen estetikte/simetride dizayn edilerek inşa edilirse uzaklara kaçan kaybolan o katkılar yeniden binalara gelebilir, o ruh yakalanabilir mi. Ya da bu konuda insanın maddi  ihtiyaçları ile manevi ihtiyaçlarının dengeye oturtulduğu bir optimum nokta bilim insanlarınca bulunup uygulamaya konulabilir mi ?
Sanki dünyada hiç yer kalmamışda bir tek o yaşanılan şehrin bulunduğu alan kalmış gibi üst üste binalar daireler, sık sık tesisler yapmakta çok mahir, halkın oylarıyla seçtiği (-nasıl seçtiği- rantçıların, müteahhitlerle ve emlakçılarla kolkola horonlar teptiği) belediye meclislerinde alınan  (halkın barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kararlar bahanesiyle ) kararlar sonucu bu duruma gelindi. Her şehir birbirinin benzeri kübik yapılarla, sadece isim olarak ve mesafe olarak farklılaştı. Yerleşim yerlerinin nev-i şahsına münhasır hususiyetleri tıraşlandı, kaybolup gitti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaş

Uzun yıllardan beri tanıdığı, ne zaman rastlasa yüzünden tebessümü eksik olmayan  nazik naif bir insandı. Gençlik yıllarından beri içinde ya...