27 Ocak 2017 Cuma

Felfecir okumak

(27 Ocak 2017 Cuma 17.20 )
  Gündüzler gitgide uzuyor. Artık havanın bulutsuz olduğu günlerde akşam karanlığına kalmadan varabiliyoruz hanelerimize. Ancak sabahları hala karanlık; sabah ezanı, işe ulaşmak amacıyla çıktığımız sokakların kaldırımlarında ilerlerken okunuyor.
   Evden biraz geç çıktığım günlerde ise Kuyualan Camisinin imam ı arkadaşla cami kapısında selamlaşıyoruz. Bendeki telaşı görüp sözü uzatmıyor. İmam arkadaş geçen seneye kadar Fransa'da görevliydi. Yurtdışı görevini tamamlayıp yurda döndüğü bir  Cuma günü, camide Cuma hutbesini dinlerken sesindeki davudi tonla karışık içtenliği hissedip duygulanmıştım. Gür, davudi sesine sinmiş olan  yalvarma tonuyla, yumuşak  ama  içine hüzün gizlediği bir tınıyla sesleniyordu. Neden saklıyayım, kimden saklıyayım efkarlandım, hüzünlendim. 
   Aynı his, yıllar önce Saruhanlı Merkez Camisinde Cuma namazı öncesinde vaaz veren -muhacir kökenli olduğu yumuşak nazik sesinden anlaşılan- Saruhanlının o zamanki müftüsünü dinlerken de olmuştu. Camini içindeydim ve Müftü de cemaatten yaklaşık bir buçuk metre yukarıda olan vaiz kürsüsünde sakin sakin vaaz veriyordu. Konusurken başını aşağı yukarı sağa sola oynattıkça, tam kırlaşmamış sakalları da titreyip duruyor, görünüşüne manevi bir ciddiyet veriyordu. Şu anda neler anlattığını hatırlamasam da merhametle ilgili bir konuydu tahminim. Merhameti, merhametli olduğuna kanaat getirdiğim bir mübarek şahıstan dinlemek  insana tesir ediyor.

   Bu durum genelleştirilebilir. Kim olursa olsun, hangi iş olursa olsun  işinin ehli işini iyi bilen insan, gerçekten inanan insan her zaman karşısındakini inandırır, etkiler diye düşünüyorum.

    Etrafta, gözleri felfecir okuyan yanar döner insanlar da vardır.Eski insanlar böylelerine özüyle sözü bir olmayan derlerdi. Durdukları yerde duramaz, oynar dururlar. Sözleri ve kelimelerinde ise iddialı abartılar, ifadeler, hatta büyük yeminler vardır. Üzerlerinde fiyakalı kıyafetlerle bir şeyi, bir fikri satmaya, çevreyi etkilemeye çalışırlar.

    Bunları hepimiz bilir anlamasına anlarız ama; Yine de kanarız.
Çünkü bunlar kelimelerle hayalleri süslemeyi  iyi bilirler.                                                                                                                        

   Allah, bizi kandırabilecek kapasite ve kabiliyette olup yalanlarına inandıranlardan, at cambazlarından, şarlatanlardan, bezirganlardan  her daim korusun... 
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaş

Uzun yıllardan beri tanıdığı, ne zaman rastlasa yüzünden tebessümü eksik olmayan  nazik naif bir insandı. Gençlik yıllarından beri içinde ya...