6 Mart 2019 Çarşamba

Kabahatlar Hakkında

Çalıştığı şehrin en yetkili biriminde bilgi, görgü ve tecrübesi arttıkça hukuki bazı iş ve işlemler üzerinde düşünmeye kendisini geliştirmeye başladı.  Kabahatlar kanunu diye bir kanunun var olduğunu biliyordu. Ancak bu kanunun ne olduğunu nasıl ve nerelerde ne işlere yaradığını zaman içinde öğrendikçe, yüce gönüllü değerli halkının omzu sırmalı, şapkası fırfırlı devlet görevlilerine karşı neden mesafeli durduğunu, niçin fırsat varsa yüzyüze gelmemeyi tercih ettiğini ve  niçin köşe bucak kaçılması gerektiğini bir kez daha anladı.
Eğer araç kullanıyorsa aracındaki kusur nedeniyle karayolları trafik yönetmeliği gereğince hakkında işlem yapılır. yapılması da gerekir. Eğer denetleyen görevli, görevini hassasiyetle yerine getirmek isterse, kesinlikle karayolu üzerinde hareket halinde iken durdurulup incelenen o vasıtada bir kusur bulabilirler. Bir söz vardır. Kusursuz bir Allah.
Eğer seyyar satıcılık yapıyorsanız belediye zabıta ekiplerini takip edip, karşılaşmamaya özen göstermelisiniz. Çevreye zarar vermek, gürültü, yapmak, işgal etmek v.s. bir çok kusur ve kabahat bulunabilir. Ancak hayatın gerçekleri ile yönetmeliğin hükümleri arasında sıkışan bazı görevliler saat 17.00 den sonra önlerinde bazı kusurlu davranış eylem içinde olan vatandaşlar olsa bile -akşamın yorgunluğu yüzünden dalgın olduklarından- farketmeyebilirler. Ancak şikayet gelir de olay netleşir ise gerekli işlem yapılır.
Eğer herhangi bir işyeriniz varsa, yaptığınız işle ilgili görevlilerin denetimleri ile işinizi kuralına uygun yapıp yapmadığınız kontrol edilir. Görevli denetim esnasında kusur bulursa tutanak tutar, ceza makbuzu düzenler. Bu üzücü bir durumdur. Ve mekan sahiplerinin öfkesini arttırır. Cezayı kesene ve belediye reisine gıyaben "bir daha oy verirsem namerdim" denerek kızılır.
Eğer kaçak yapı ise yine ortalık karışır. Yıkım ekipleri ile inşa edilen ruhsatsız bina sahibi arasında meydan harbi çıkabilir. Yıkılacak binanın en tepesine bir büyük bayrak asılır. Aile efradı ve yakın komşulardan yıkım engelleme bariyeri kurulur ve en önde kameralara karşı, sanki ciğerinden kopan bir parça boğazından fırlıyormuşcasına bir feryatla haykıran yıkılacak ev sahibi yerini alır. Belediyenin kepçeleri ve koruyan zabıta ekipleri biraz geridedir. Sonra yüksek makamdan gelen emir ile ekipler yavaş yavaş ilerlemeye başlar. Çevrede olayı seyredenlerin de gitgide tansiyonu yükselir. Feryatlar arttıkça konu komşu da dayanamaz ve komşularının yanına inerek karşı müdahaleye başlarlar, ki bu olayın dönüştüğü andır. Psikolojik sınırdır. Bu anı geri çekilmeden atlatmayı başaran taraf kazanmıştır. Kamerelarla karşı karşıya olan ekiplerin zorlama, bastırma imkanı sınırlıdır. Biraz sonra yüksek makamdan yeni bir emir gelir. "Yıkımı erteleyip. geri çekilin ve halkın müdahalesi olduğuna dair tutanak tutun." Tutanak, ilgili hukuk birimlerine gönderilerek, günü kurtaracaktır. Yani memlekette "yapılan, yapanın yanına kâr kalır" sözü bir kez daha gerçekleşir. Bu da sandığa bir şekilde yansır.
Her mahalleye muhtar seçilir. Kendilerine bir koltuk, ceplerine maaş, bellerine ruhsatlı tabanca ve bazı gereksiz evrakların takibi... Olmasa da olur. Ancak mahallede oluşan her hangi bir inşa çalışması, ya da mahallede oluşan her hangi bir vak'a da, muhtarın sorumluluğu da kolluk kuvvetlerince etraflıca sorgulansa, oluşan kanunsuzluğun kuraldışılığın hukuki sonuçlarından etkilense, yani ciddiyetle sorumlu olduğu bölge hakkında sorumluluğunu yerine getirmesi istense, belki de kaçak yapılaşma ve benzeri kural dışılıklar önlenebilir.
...
Özellikle mahalli seçimlerin yapılacağı dönemlerde zabıta ekiplerini ve benzeri birimleri ortada fazla görme ihtimali azdır. Çünkü herhangi bir kusur için yazılan  ceza, cezayı ödeyen tarafından sandıkta cezalandırılacaktır. Bu nedenle mahalli idareciler seçimler sonuçlanıncaya kadar geri çekilirler.
Kısaca seçim sath-ı mailine(*)  girilen  meskun mahaller, kuralsızlıkların biraz daha arttığı, ya da kural dışı iş yapacakların cesaret bulduğu ara zamanlardır.
O nedenle seçim ve kural arasında kalan, yaptırımlarla, kurallara uymaya zorladıkları halktan oy istemek zorunda olan mahalli idarecilerin  elini güçlendirecek tedbirler alınmalı, ama nasıl... İki ucu da kirli bir değnek gibi. Diğer türlü de git gide bir çok şey dejenere olacak.
En iyisi bu işlere bulaşmamak mı? 06.03.2019

(*) Seçim Sath-ı maili: Seçim eğik düzlemi. Bayır aşağı giderken araç nasıl kontrol edilemeyip durdurulamazsa, seçime doğru da her türlü faaliyet durdurulamaz şekilde seçmeni ikna edecek, memnun edecek  eylemler içerir. Bu durdurulamaz biçimde seçime odaklanır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaş

Uzun yıllardan beri tanıdığı, ne zaman rastlasa yüzünden tebessümü eksik olmayan  nazik naif bir insandı. Gençlik yıllarından beri içinde ya...