2 Ocak 2017 Pazartesi

Yeni Yıl

(2 Ocak 2017 14.47)
     Yeni bir yıl daha girdi ömrümüzün hesap verilecek zamanlarına. Nasip olursa ve vademiz yeterse bu yılın hesabını da biriken diğer bakiyelerle beraber vereceğiz. Ancak esas hesabı/ Mizanda vermeden önce geçici mizan yapıp hazırlanabilsek ne iyi olur. Geçen yıl  neler yaptım neler yapamadım? Neden, niçin yapamadım yapmak  istediklerimi? Gelecek yıl o hedeflerime neler yaparak ulaşabilirim? Bu soğuk soruların sıkıntısı içinde hedefe varabilecek kolay ve meşru yollar arayışımız devam etmeli.
       Geçen yıla ait olandan tek farkı içindeki sayıları olan yeni bir takvim astım duvara. İlk yaprağını koparmaya kıyamadım. Bu gün ikinci gün, inşallah akşama koparma cesareti bulabilirim.  Her gün bir yaprak kopara kopara en sona geldiğimizde yine başka bir yeni yılın heyecanı saracak bazılarımıza.  
      Gün, ay, saat eğer hayatımızda olumlu değişiklere başlamaya vesile olmuyorsa anlamı yok. Yıllar aylar, mevsimler, yaş günleri vesaire öncelikle kendimizin otokritiğine / murakabesine / muhasebesine sebep oluyor ve pozitif değişime yol açıyorsa ne ala. Yoksa " benim oğlum bina okur döner döner yine okur" darbımeseli ile ifade edildiği gibi, bozuk plağın hep aynı yerde cızırdaması gibi, saatin 365 günlük süreç içinde 730 defa devridaimi gibi bir şey olur.
         Hesaplama Robenson un Issız Adada Romanındaki kahramanın günleri belirlemek için ağaca çentik açarak zamanı hesapladığı gibi de olabilir. Kolumuzda cep telefonlarıyla irtibatlı elektronik haberleşmeli saatlerle de olabilir. Eski zamanlarda ilk devir insanlarının yaptığı gibi bir çubuk dikip gölgenin konumuna göre, ayın devinimine göre de hesaplanabilir zaman. Burada önemli olan kişinin bilincidir. Bilinçli kişi idrak eder içinde bulunduğu zamanı ve hangi devirde ve hangi yöntemle olursa olsun yapması gerekenleri yapar. Durumdan vazife çıkarır ve inisiyatif kullanarak,  an için kendine göre en doğru kararı verir ve verdiği karardan da pişman olmaz. 
         Ancak tereddütlü ve hayatın gerçekliğinin farkında olmayan ise tereddütler içinde ne yapacağını düşünürken zamanın geçtiğinin farkına varmaz. Korkar bir şeylere dokunmaktan ve karar vermekten. Bir şeyi kazanırken başka bir şeyi kaybeder miyim tedirginliği içinde geçer zamanları. Bu kendine güvenememekten ve hayta boyu yaşadığı olumsuzluklardan dolayı negatif bakış açısının etkisinden olabilir.
       Sorumluluk sahibi, kendine güvenen ve hayatın farkına varan İnsanlardan olmak temennisiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Arkadaş

Uzun yıllardan beri tanıdığı, ne zaman rastlasa yüzünden tebessümü eksik olmayan  nazik naif bir insandı. Gençlik yıllarından beri içinde ya...